tiistai 31. tammikuuta 2017

Rakkaasta harrastuksesta ammatti - nuoren oppisopimus

Emma Heinonen aloitti liikunnanohjauksen oppisopimusopiskelun kesäkuussa 2016 ja valmistuu aikanaan liikuntaneuvojaksi. – Kun äiti lähti perustamaan yritystä, oli itsestään selvää, että haluan olla mukana. Kaikki liikunnassa kiinnostaa ja se on ollut aina iso osa arkeani – haaveena ammatti liikunnan parissa, kertoo Emma. Liikunnanohjauksen perustutkintoon valmistava koulutus toteutetaan ammattiopisto Niittylahdessa ja Emman tutkintotilaisuudet järjestää Varalan Urheiluopisto.

Terveysliikuntakeskus Kuntokikka tuottaa ryhmäliikunnan palveluja kaikenikäisille liikkujille – vauvasta vaariin. Vakituisen tuntitarjonnan lisäksi Kuntokikan palveluihin kuuluu monipuolinen liikunnallisten palvelujen tarjonta yritysten tarpeista tapahtumallisiin liikunnan elämyksiin. – Haluamme olla matalan kynnyksen liikuntakeskus tarjoamalla ohjattua liikuntaa eri ikäisille ja eri tasoisille liikkujille. Päivisin painopiste on senioreiden liikunnassa sekä äiti-lapsi-ryhmissä. Iltaisin järjestämme kaikille avoimia ryhmäliikuntatunteja, yrittäjä Kirsi Heinonen kertoo.

Kirsi on ohjannut ryhmäliikuntaa jo 16-vuotiaasta lähtien. – Liikunta on kuulunut elämääni aina. Oman yrityksen perustaminen vuonna 2015 tuntui pitkäaikaisen haaveen täyttymiseltä! Voin olla mukana edistämässä ihmisten terveyttä ja hyvinvointia monella eri tavalla, Kirsi kertoo. Kirsi on kokenut työpaikkaohjaajan roolin erittäin positiivisena ja luontevana, koska hänelle on kokemusta aiemmasta työpaikasta oppilaiden kouluttamisesta liikunnan ohjaukseen. Kirsi on toiminut aiemmin liikunnan lehtorin virassa Kontiolahdella ja kymmenisen vuotta Itä-Suomen Liikuntaopistolla terveysliikunnan johtajana. Hän on aiemmin ollut arvioimassa liikunta-alan opiskelijoita ja hänellä on näyttötutkintomestarin pätevyys.

Oppisopimus käynnistyi luontevasti, kun Emma oli lukion jälkeen työttömänä. – Emma on ollut mukana yrityksen perustamisvaiheesta lähtien. Hän pääsi tutustumaan alaan aloittamalla yrityksen vastaanotossa ja kiinnostus liikunnan ohjaukseen on herännyt ns. näköalapaikalta, toteaa Kirsi. Emma on toiminut koulutuksen aikana apuohjaajana ja päässyt suunnittelemaan muun muassa lasten liikuntaleikkejä ja senioreiden alkulämmittelyjä sekä kokonaisia tuntikokonaisuuksia. – Emma on tuonut opiskelustaan uusia ideoita mm. markkinointiin, koska nuorilla on hyvä ote ja osaamista sosiaaliseen mediaan. Emman ideoimia kampanjoita ja kilpailuja on kokeiltu hyvällä menestyksellä. Olenkin kannustanut häntä keksimään erilaisia juttuja, ei tarvitse tehdä niin kuin minä teen, Kirsi kertoo.

Emma harrasti koripalloa noin 8 vuotta Joensuun Katajan riveissä ja koripalloura huipentui maajoukkuekatselmukseen. – Kuntosali on ollut myös rakas harrastus ja toisten ohjaaminen kiinnostaa kovasti. Joogasta olen saanut uuden harrastuksen, kun ryhmät tässä salilla pyörivät, kertoo Emma. – Kun päätin, että haluaisin kouluttautua liikunnanohjaajaksi, oli aluksi vähän hankalaa, kun halusin kuitenkin työskennellä yrityksessämme. Mietin paluuta koulunpenkille ja se ei oikein tuntunut omalta jutulta. Äiti oli kuullut jostain oppisopimuksen mahdollisuudesta ja se tuntui loistavalta saumalta opiskella alalle, Emma toteaa. – Olen sen verran energinen ihminen, että minulle sopii parhaiten tekemällä oppiminen. On kiva saada suoraan palautetta, mikä meni hyvin tai missä kannatta petrata.

– Erityisesti on jäänyt mieleen se, kun äiti oli viime syksynä vetämässä viikon mittaista senioreiden liikuntalomaa. Pääsin toimimaan yrittäjän sijaisena, jolloin huomasin, miten paljon erilaista hoidettavaa yritystoiminnasta löytyy, Emma kertoo. Hänen tutkintoonsa kuuluu myös yrittäjyys.

Mitä tulevaisuudessa?

Emma valmistuu vuoden 2018 lopussa liikunnanohjaajaksi. – Odotan jatkossa omien ryhmien vetovastuuta. Yritystoiminta kiinnostaa paljon ja tykkään uuden ideoimisesta. Jooga-ohjaajaksi haluan valmistua. Mahdollisesti jatkan yrityksen toimintaa jossain vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti