keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Alanvaihdos oppisopimuksella - työssä oppimista Islannissa

Lieksalainen Marika Hiltunen opiskelee eläintenhoitajaksi oppisopimuksella. Hän aloitti maatalousalan perustutkinto-opinnot 2015. Marika valmistui lähihoitajaksi Ammattiopisto Lieksasta 2005. Sen jälkeen hän työllistyi samaiseen oppilaitokseen koulunkäynninohjaajaksi.

– Työura ammattiopistossa kesti lähes 10 vuotta, kunnes minut irtisanottiin taloudellisista syistä. Alanvaihto oli käynyt mielessä ja haaveena eläintenhoitoala. Kun lieksalaiselta maatilalta löytyi sopiva oppisopimuspaikka juuri tässä irtisanomisvaiheessa, oli helppo tehdä päätös, kertoo Marika.

Eläinrakas Marika on ollut tekemisissä eläinten kanssa lapsesta lähtien. Nuorempana hevoset ja ratsastus olivat lähellä sydäntä. Omassa taloudessa Marikalla on kaksi koiraa ja viisi kissaa.

Marikan oppisopimuspaikkana toimii lieksalainen Lammin tila, jossa on sekä lypsy- että lihakarjaa. Hän hoitaa enimmäkseen tilan lypsypuolta ja välillä myös ruokintapuolta. – Olen tykännyt työstä eläinten parissa ja tunnen löytäneeni oman alani, Marika toteaa.

Marika valitsi tutkintoonsa valinnaisena hevosiin liittyvän osaamisen. Sen myötä opintoihin sisällytettiin työssäoppimisjakso Islannissa syksyllä 2016. – Olen ollut paljon tekemisissä islanninhevosten kanssa ja haaveena oli, että voisin työskennellä näiden hevosten kotimaassa. Opiskelujen kautta tämä haave toteutui. Selvitin ensin netin keskustelupalstojen kautta, mistä sopiva paikka voisi löytyä. Sain selville, että hevosiin ja majoitukseen erikoistuneesta Hestheimarista on saatu hyviä kokemuksia ja työssä oppiminen voisi olla siellä mahdollista.

Hestheimar sijaitsee Hellassa, noin sadan kilometrin päässä Reykjavikista. Hestheimarin liiketoimintaan kuuluu mm. hevosten kasvatus ja kauppa, ratsastusmatkailu ja majoituspalvelut.

– Minut otettiin hyvin vastaan ja työtehtävät olivat monipuolisia. Toimin majoituspuolella ja talleilla perustehtävissä. Työpäivän päätteeksi oli mahdollista ratsastaa tilan hevosilla. Aivan mahtava kokemus!, Marika kertoo.

– Eläintenhoitajan opinnoissa on tullut paljon uutta vastaan, kun on kyse täysin erilaisesta alasta aiempaan verrattuna. Oppisopimusopiskelu on sopinut minulle erittäin hyvin, kun saa palkkaa ja pystyy samalla lyhentämään oman talon asuntolainaa. Töitä on tiedossa kesän ajaksi Lammin tilalta ja haluan työllistyä tälle alalle. Jatkossa voisin kouluttautua kengittäjäksi ja sorkkahoitajaksi, Marika toteaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti